Urine controle – realistisch & erotisch

Eén van de standaard controles bij een medisch onderzoek is naast het bloedonderzoek ook de urine onderzoek. Met een potje gevuld met wat (ochtend) urine naar de dokter en hij of zij kan snel met een strookje testen of er eventuele afwijkende waardes zijn.

Uiteraard is een urine controle bij “Gynaecologische Onderzoeken” mogelijk met de teststrookjes.

Daarvoor is natuurlijk wel wat urine nodig en om een beetje urine te verkrijgen zijn er meerder mogelijkheden. Normaal gesproken plas je op het toilet in een daarvoor bedoelde potje.

In een ziekenhuis of bij je huisarts staat er niemand bij te kijken wanneer je in een potje aan het plassen bent. Toch kiest het merendeel van de vrouwen wanneer ze bij “Gynaecologische Onderzoeken” komen om te plassen onder toezicht. Ja mag dan op het toilet in een postje plassen maar de dokter staat daar bij en heeft zicht op hoe jij plast. In de sportwereld is dit een standaard procedure bij een doping controle dus zo gek is dat nog niet.

Heel veel andere vrouwen zijn weer heel erg nieuwsgierig hoe het is om een blaaskatheter te krijgen en via deze manier urine wordt afgenomen. Het plaatsen van een blaaskatheter heeft wel wat extra zorg nodig, hygiëne is erg belangrijk hierin. De katheters zijn voor éénmalig gebruik en de vaginale omgeving wordt goed ontsmet voordat de katheter geplaatst wordt. Voor het inbrengen van de katheter wordt er steriele glijmiddel in de plasbuis gespoten.

Bij “Gynaecologische Onderzoeken” zijn blaaskatheters in meerdere maten aanwezig om de urine uit de blaas te laten lopen. Daarnaast zijn er ook de zogenaamde verblijfskatheters aanwezig waarbij een ballonnetje opgeblazen kan worden op het moment dat de katheter in de blaas zit zodat deze er niet zomaar uit kan glijden.

Voor vrouwen die het extra ‘spannend’ willen maken zijn er nog een aantal andere mogelijkheden voor het afnemen van urine. Zo is er een urinaal voor vrouwen aanwezig waarbij je in de ‘onderzoeksruimte’ een plasje mag maken onder toeziend oog van de dokter. Daarnaast is het mogelijk om een deel van een urodynamisch onderzoek uit te voeren waarbij onder andere via een blaaskatheter steriel water in de blaas loopt en je onder toezicht staand op een matje mag uitplassen.