Bij “Gynaecologische Onderzoeken” zijn een paar rectale onderzoeken mogelijk. Ter voorbereiding van een rectaal onderzoek is er tevens de mogelijkheid om de endeldarm en dikke darm te reinigen door middel van een klysma en darmspoeling(en).
De volgende onderzoeken en voorbereidingen zijn mogelijk;
- Rectaal uitstrijkje
- Rectaal tastonderzoek
- Anoscopie
- Proctoscopie
- Rectoscopie
- Klysma
- Darmspoeling
Rectaal uitstrijkje
Het rectale uitstrijkje wordt gemaakt door een wattenstaafje een klein stukje via de anus in de endeldarm te brengen.
Rectaal tastonderzoek
Het rectale tastonderzoek gebeurt met een vinger. Deze wordt via de anus in de endeldarm gebracht. De dokter kan zo de binnenkant van de anus en een deel van de endeldarm onderzoeken.
Dit onderzoek is vaak onderdeel van het gynaecologische onderzoek maar kan uiteraard als afzonderlijk onderzoek verricht worden.
Uiteraard wordt bij dit onderzoek, zoals bij de meeste onderzoeken, door de dokter handschoenen gedragen en wordt er ruimschoots van glijmiddel gebruik gemaakt.
Voor dit onderzoek kan de ‘patiënt’ verschillende houdingen aannemen; zijligging op onderzoekstafel, knie-ellenboog houding op onderzoekstafel, voor-overstaand en liggend op de gynaecologisch onderzoeksstoel met de benen in de steunen.
Anoscopie
Een anoscoop is een instrument waarmee de dokter in de endeldarm en binnenkant anus van de ‘patiënt’ kan kijken. Een buis van ca 9 cm lang en 2cm doorsnede wordt via de anus in de endeldarm gebracht. In het handvat van deze kijkbuis zit een lichtbron zodat de binnenkant van de endeldarm goed zichtbaar wordt gemaakt. Tevens kan de dokter via dit instrument lucht in de endeldarm blazen zodat deze zich wat uitvouwt en daardoor nog beter zicht op de binnenkant krijgt.
Het onderzoek is niet pijnlijk maar kan wel wat ongemakkelijk aanvoelen met name door de lucht die in de endeldarm geblazen wordt.
Proctoscopie
Om iets verder de endeldarm in te kijken wordt een protoscoop gebruikt. Net als de anoscoop is dit een buis die in het rectum wordt gebracht. Deze buis is ca 14 cm lang met een doorsnede van ca 2 cm.
Rectoscopie
De rectoscoop is een soortgelijk instrument als de anoscoop echter is de kijkbuis een stukje langer namelijk ca 25 cm. Hiermee kan de dokter de endeldarm en het laatste gedeelte van de dikke darm bekijken.
Doordat de rectoscoop veel verder de darm in gaat is dit onderzoek wat gevoeliger, ook weer door onder andere de lucht die in de darm geblazen wordt.
Wanneer je een rectoscopie wil ondergaan zal voorafgaand aan dit onderzoek de darmen goed gespoeld gaan worden. Dit kan door middel van een klysma en darmspoeling of door meerdere darmspoelingen.