Klysma
Met een klysma wordt een deel van de dikke darm geleegd. Je krijgt een zetpil of een vloeistof met een laxerende werking via het rectum ingebracht. Na een paar minuten ga je al aandrang voelen maar om de klysma zo goed mogelijk te laten werken geeft het de voorkeur om toch minimaal 10 minuten te wachten voordat je naar het toilet gaat om je darmen te legen.
Wanneer je bekend bent met darmproblemen wordt het gebruik van een klysma afgeraden.
Darmspoelingen
Al van oudsher worden darmspoelingen uitgevoerd, vaak bij obstipatie of ter voorbereiding op een onderzoek of operatie aan de darmen. Bij een darmspoeling wordt er normaal gebruik gemaakt van lauw warm water die via het rectum in de darmen wordt gebracht. Ook zijn er andere vloeistoffen bekend die een bepaalde werking hebben op het lichaam zoals een koffie of yoghurt darmspoeling.
Bij “Gynaecologische Onderzoeken” wordt normaal gesproken alleen met water darmspoelingen gedaan. Het inbrengen van het water kan op verschillende manieren zoals via een spuit of zwaartekracht waarbij een reservoir ca 1 meter boven de patiënt hangt en de vloeistof via een slang de darmen in loopt.
Bij “Gynaecologische Onderzoeken” is er onder andere een spuit met dun slangetje beschikbaar. Daarnaast een reservoir met verschillende darmsondes, darm nozzle en een darm nozzle met opblaasbare ballon zodat de nozzle niet uit het rectum kan.
Je kan kiezen uit een endeldarmspoeling, darmspoeling of een hoge darmspoeling. Bij een endeldarmspoeling wordt een klein beetje water gebruikt om de endeldarm schoon te spoeling. Een darmspoeling bestaat bij “Gynaecologische Onderzoeken” uit een tweetal spoelingen waarbij de endeldarm en een deel van de dikke darm gespoeld wordt. En bij een hoge darmspoeling krijg je drie spoelingen om de dikke darm en endeldarm zo goed mogelijk te reinigen.