Het gynaecologische onderzoek – realistisch en therapeutisch

Het gynaecologisch onderzoek bestaat uit meerdere onderzoeken. Als je naar je eigen huisarts of gynaecoloog gaat wil niet zeggen dat je elk onderdeel uitgevoerd zal worden. De meeste van deze onderzoeken zijn mogelijk bij “Gynaecologische Onderzoeken”.

  • De volgende onderzoeken zijn mogelijk;
  • Borstonderzoek
  • Visueel onderzoek buitenste geslachtsorganen
  • Het speculum onderzoek
  • Uitstrijkje
  • Vaginaal tastonderzoek
  • Recto-vaginaal tastonderzoek
  • Rectaal tastonderzoek

Borstonderzoek

Het borstonderzoek wordt zowel staand als liggend op de onderzoekstafel uitgevoerd. Je borsten zal met de vingertoppen onderzocht gaan worden. Hiervoor zullen de vingertoppen een iets draaiende beweging de hele borst aftasten. Ook het gedeelte tussen de borst en het gebied tussen de borst en oksel wordt afgetast.

Tevens wordt er voorzichtig aan de tepels getrokken om na te gaan of de tepel gemakkelijk meebeweegt.

Visueel onderzoek buitenste geslachtsorganen

Voor een visueel onderzoek van de buitenste geslachtsorganen zijn verschillende houdingen mogelijk om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren.

In de meeste gevallen lig je op de gynaecologische onderzoeksstoel met je benen in de steunen. De dokter heeft dan goed zicht op de buitenste geslachtsorganen. De gehele schaamstreek zal bekeken worden zoals; het gebied boven de vagina, de buitenste en binnenste schaamlippen, het perineum, de clitoris, het plasgaatje, vaginale opening en anus.

Naast de positie op de gynaecologische onderzoekstafel kan dit onderzoek ook plaatst vinden op de onderzoekstafel waar je op je rug mag liggen, knieën optrekken met de voeten tegen elkaar op de tafel en vervolgens de knieën uit elkaar laten vallen.

Een andere positie is door de knie-ellenboog positie aan te nemen op de onderzoekstafel.

Het speculumonderzoek

Het speculum (of ook wel eendenbek genoemd) wat veelvuldig gebruikt wordt bij een gynaecologisch onderzoek. Het speculum wordt in de vagina gebracht en vervolgens wat geopend zodat de baarmoedermond en de binnenkant van de schede goed zichtbaar worden. Het speculum wordt gebruikt bij het magen van een vaginaal uitstrijkje en bij meerdere onderzoeken en behandelingen aan de vagina en binnenste geslachtsorganen.

Het speculum is gemaakt van plastic of metaal. Het kunststof speculum is voor éénmalig gebruik. Met name het speculum van metaal zijn er in verschillende uitvoeringen wat bij een kunststof speculum niet het geval is.

Bij “Gynaecologische Onderzoeken” zijn uiteraard de kunststof en metalen uitvoering aanwezig, beide in verschillende maten. Van het metalen speculum zijn er tevens op dit moment vier verschillende modellen beschikbaar.

Vrouwen die bij “Gynaecologische Onderzoeken” langs komen op therapeutische basis zien vaak erg tegen het speculum onderzoek op. Het speculum kan echt zonder pijn bij elke gezonde vrouw ingebracht worden. Pijnlijk kan het zijn door onder andere lichamelijk problemen en slechte ervaringen. E zal ruim de tijd genomen worden voor deze vrouwen om een positieve ervaring op te kunnen doen.

Uitstrijkje

Een vaginaal uitstrijkje wordt meestal afgenomen terwijl het speculum in de vagina is geplaatst. Met onder andere een wattenstaafje, spateltje en cervix-borsteltje worden cellen van de baarmoedermond genomen.

Bij “Gynaecologische Onderzoeken” kan je tevens een rectaal uitstrijkje laten afnemen met een wattenstaafje.

Vaginaal tastonderzoek

Bij een vaginaal tastonderzoek zal de dokter met twee vingers in de vagina gaan. Eerst zal de schedewand onderzocht worden, daarna wordt de ligging van de baarmoeder onderzocht. De dokter zal hiervoor zijn andere hand op de buik leggen en wat druk op uitoefenen. Vervolgens worden beide eierstokken betast met de vingers, in sommige gevallen kan dit wat gevoelig zijn.

Recto-vaginaal onderzoek

Bij een recto-vaginaal onderzoek zal de dokter zijn middelvinger via de anus in het rectum brengen en de wijsvinger in de vagina. Op deze wijze kan onder andere de ligging van de baarmoeder goed onderzocht worden.

Rectaal tastonderzoek

Het rectaal tastonderzoek kan tevens buiten het gynaecologisch onderzoek uitgevoerd worden.

Er zal met één vinger via de anus de binnenkant van het rectum onderzocht worden. Uiteraard wordt bij dit en meeste andere onderzoeken handschoenen gedragen. Zeker bij rectale onderzoeken wordt ruimschoots glijmiddel gebruikt.