Ervaringen bij eigen huisarts / gynaecoloog

Onderstaande ervaringen zijn afkomstig van vrouwen die een gynaecologisch onderzoek hebben ondergaan bij hun eigen echte huisarts en/of gynaecoloog.

Wil jij ook je eigen ervaring delen met anderen? Volg deze link en schrijf jouw verhaal.

Het gaat dus niet om een fantasieverhaal maar om je echte ervaring!


Naam: José

Leeftijd: 50 jaar

Mijn eerste inwendig onderzoek was bij de huisarts. Ik was toen 18 en sinds 3 maanden aan de pil. Zoals het ging in die tijd werd je dan vanonder onderzocht. Op mijn vrije dag moest ik er om al vrij vroeg zijn wat ik wel lekker vond want dan was hij nog niet zo uitgelopen qua tijd. Ik nam plaats in de wachtkamer en was an een paar minuten al aan de beurt. Na de vragen over hoe de pil beviel en of de menstruatie regelmatig was kreeg ik de instructie om mij uit te kleden in het daarvoor bestemde hokje (mijn zus had me getipt om een lang t-shirt aan te doen). Toen ik in de onderzoeksruimte kwam stonden er beensteunen op de tafel, de arts zei me plaats te nemen en mijn benen in de beugels te leggen. Hij deed handschoenen aan en vroeg me met mijn billen op de rand te gaan liggen. Hij pakte een metalen instrument en verwarmde deze onder de kraan, deed mijn schaamlippen uit elkaar en bracht het in een erg vreemd gevoel de eerste keer! Daarna keek hij uitgebreid naar binnen en vertelde dat het er gezond uit zag. Nadat het speculum verwijderd was ging hij met 2 vingers bij me naar binnen en voelde diep in me. Met zijn andere hand duwde hij op mijn buik en vroeg of ik ergens pijn had, dit was niet het geval. Hij haalde zijn vingers uit me en keek nog even tussen mijn schaamlippen en billen. Daarna mocht ik me weer aankleden. Ik schrok toen ik zag dat de vloer nat was, hij lachte en zei dat heb ik gedaan en niet jij. Daarna nog vele malen onderzocht door verschillende artsen en assistentes met ook minder fijne ervaringen.

21 maart 2020


Naam: Yoni

Leeftijd: 45 jaar

Mijn 1e gynaecologisch onderzoek heb ik gehad toen ik 30 jaar was geworden. Ondanks dat ik nog maagd was vond ik het belangrijk om te reageren op de oproep bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Bij het maken van de afspraak al aangegeven dat ik erg tegen op zag, dit werd er ook bij vermeld werd gezegd. Toen was de dag aangebroken, helaas liep het spreekuur nogal (45 minuten) uit, wat niet bevorderlijk was voor mijn zenuwen. Eindelijk werd ik binnen geroepen. Nadat mijn toenmalige huisarts (vrouw) zag waar ik voor kwam, nam ze snel de vragen over mijn menstruatie, anticonceptie en seksleven (hierbij aangegeven dat ik maagd was) door. Hierna werd ik gevraagd om mijn onderlichaam te ontbloten en plaats te nemen op de onderzoekstafel. Mijn benen moest ik uit elkaar laten vallen, waarna zij mijn schaamlippen spreidden en het speculum (koud) en best wel ruw naar binnen duwden. op dat moment heb ik alles bij elkaar geschreeuwd en lag te huilen van de pijn, zo’n pijn deed het. Zij heeft toen het speculum snel weer verwijderd. op dat moment keek ze me aan en vroeg of ik nog maagd was…. terwijl dit nog een paar minuten van te voren nog gezegd was…. Ze heeft toe een kleinere speculum gepakt. Het inbrengen van deze kleinere speculum lukte niet, zodra ik het speculum voelde nadat zij mijn schaamlippen weer had gespreid verkrampte ik. Toen zag ze ook dat ik bloedverlies had. er werd besloten dat ik over een paar weken maar terug moest komen om alsnog het uitstrijkje te laten maken, bloed zou nu namelijk toch de uitslag beïnvloeden. Een paar weken later heeft dezelfde vrouwelijke huisarts alsnog een uitstrijkje kunnen maken, daarbij moet ik wel zeggen dat het inbrengen van het speculum nog steeds pijnlijk was, maar dat ze het nu met meer beleid deed. Deze huisarts is mijn huisarts overigens niet meer doordat ik naar een andere gemeente ben verhuisd.

Deze ervaring heeft er daarna wel voor gezorgd dat het nog wel even heeft geduurd voordat ik door een man gepenetreerd durfde te worden. Puur uit angst voor de pijn. Gelukkig is dit nu geen probleem meer, het trauma van destijds is verdwenen.

Inmiddels heb ik door omstandigheden al veel inwendige echo’s en onderzoeken gehad bij verschillende gynaecologen. Ik moet daarbij zeggen dat het inbrengen van het speculum soms nog vervelend is, maar ik wijt dit dan over het algemeen aan de gynaecoloog / arts die het doet. Mijn ervaring is dat jonge, vrouwelijke in opleiding zijnde en mannelijke gynaecologen / artsen meer bewust zijn hoe onprettig / onplezierig het speculum is. Bij vrouwelijke gynaecologen hangt dit puur van de empathie af.

30 juni 2019


Naam: Daisy

Leeftijd: 27 jaar

op mijn 16 heb ik mijn eerste, en tot nu toe enige, inwendig onderzoek gehad. Ik had last van buikkrampen. Mijn moeder had vooraf verteld dat de dokter misschien wel in mijn vagina ging kijken waarvan ik best schrok.

De dokter stelde eerst een paar vragen en ik moest daarna op ene tafel gaan liggen en heeft hij aan mijn buik gevoeld en geluisterd, daarna zei hij dat hij een inwendig onderzoek wilde gaan doen en of ik dat goed vond. Ik hoefde me alleen van onderen uit te kleden. Toen ik me achter een gordijn stond uit te kleden hoorde ik allerlei geluiden in de onderzoeksruimte wat later bleek het klaarzetten van de eendenbek te zijn denk ik. Die lag op een bijzettafeltje naast de onderzoekstafel. Ik moest gaan liggen en mijn voeten in van die houders zetten. De dokter keek nu echt op mijn vagina en begon eraan te voelen, een heel raar idee was dat.

Toen pakte hij de eendenbek en ik voelde dat ding naar binnen gaan. Gin eigenlijk best gemakkelijk, had het erger verwacht. Ik weet niet of hij een uitstrijkje heeft gemaakt. Toen hij de eendenbek er weer uit had gehaald ging hij met zijn vingers bij mij naar binnen. Dat vond ik eerlijk gezegd helemaal niet erg. Hij drukte ook allemaal op mijn buik. En toen was het onderzoek al klaar en mocht ik me aankleden. De buikkrampen kwamen vermoedelijk van spanningen want hij had niets gevonden.

Ik snap best dat veel vrouwen op zien tegen dit onderzoek maar ik vond het helemaal niet erg.

14 juni 2019


Naam: Quinty

Leeftijd: 22 jaar

Ik ging naar de huisarts omdat ik graag info wilde over nieuwe pil. Ik wilde wisselen omdat sinds een poosje flinke krampen had aan begin menstruatie.

Onverwacht voor mij zei de huisarts dat hij eens even wilde kijken. uitkleden in de andere kamer, broek en slipje uit en wachten op de dokter. Ik had spijt dat ik kort strak shirtje had aangetrokken want ik stond flink in mijn blote kont.

eerst wegen, best gênant zonder broekje en daarna op de stoel met beensteunen. Vond het mega gênant, maar ergens ook wel spannend. Ging best snel, eerst de eendenbek, daarna voelde hij met 2 vingers. Thuis nog vaak aan onderzoek teruggedacht.

23 april 2019


Naam: Hanneke

Leeftijd: 52 jaar

Hoeveel inwendige onderzoeken ik inmiddels achter de rug heb weet ik niet meer, dat zijn er al best veel. De eerste was toen ik net 16 was. Ik ging naar mijn huisarts aangezien ik veel last had van buikpijn tijdens de periode dat ik ongesteld was. Mijn moeder had me al verteld dat hij mij inwendig zou gaan onderzoeken en uitgelegd wat er ging gebeuren. Zag er tegenop maar die buikpijn was erg genoeg om toch te gaan.

Er zat in de wachtruimte een vriendin van mij te wachten, later bleek dat ze ook voor een inwendig onderzoek kwam.

De huisarts die ik toen had was een hele vriendelijke (voor mij oude) man. Nadat ik hem verteld had waarvoor ik kwam zei hij dat hij mij wilde onderzoeken en daarvoor mijn rok en onderbroek moest uit doen.

Toen mocht ik gaan liggen op de onderzoekstafel en mijn benen in va die witte steunen leggen. eerst voelde hij aan mijn buik en daarna bekeek hij uitgebreid mijn vagina. De eendenbek had ik al zien liggen op het tafeltje naast de onderzoekstafel. Hij pakte die en zei dat ik rustig adem moest halen dan zou het gemakkelijkste gaan.

Oké, de eerste keer lukte het niet om die eendenbek erin te krijgen. De tweede keer ze hij dat hij het weer heel voorzichtig ging proberen en gelukkig ging het toen wel. Die eendenbek ging er ook weer snel uit, volgens mij heeft hij toe geen uitstrijkje gemaakt maar dat weet ik niet zeker.

Toen deed hij één vinger erin, dat deed helemaal geen pijn. Hij drukte ook met zijn hand op mijn buik. Daarna deed hij ook een vinger in mijn poepgaatje wat heel gek voelde.

Het onderzoek was klaar en ik mocht me weer aankleden. Hij heeft mij de pil voorgeschreven wat gelukkig ook best wel hielp.

Na heel wat inwendige onderzoeken en uitstrijkjes kijk ik er nu helemaal niet meer tegen op. ik vind het niet erg meer om op de stoel te gaan liggen en ik van onderen uitgebreid onderzocht wordt.

30 maart 2019


Naam: Nicole

Leeftijd: 33 jaar

Vorig jaar ben ik voor de eerste keer naar de dokter geweest voor een inwendig onderzoek.

Ja, ik was best wel nerveus voor dat onderzoek. Vaak allerlei smoesjes verzonnen om de afspraak maar te kunnen uitstellen maar van de andere kant vond ik ook dat ik het moest doen. Volgens mij klonk ik best wel zenuwachtig aan de telefoon toen ik de afspraak maakte.

En dan komt dat moment ineens erg dichtbij. k voelde me heel erg bekeken toen ik de wachtruimte zat samen met twee vrouwen die ook voor een inwendig onderzoek kwamen aangezien het een speciaal spreekuur was. Al leken de twee andere vrouwen (wat ouder dan ik) veel ontspannender.

Ik zag nog een andere jonge vrouw de onderzoeksruimte uit komen die net het onderzoek had gehad en zag niks bijzonders aan haar en gelijk hoor ik mijn naam noemen door de assistente.

ik loop achter haar aan de onderzoeksruimte in en zie de dokter die ik al best lang ken en gelijk zie ik rechts de stoel met van die beensteunen staan.

De dokter zag volgens mij dat ik nerveus was en zei dat ik maar eerst even rustig bij hem aan het bureau moest gaan zitten. Hij begon met te vragen hoe het gewoon met mij ging. Even later kreeg ik vragen over mijn menstruatie en seksdingetjes. Ik voelde me wel wat opgelaten om daar iets over te zeggen.

Toen werd mijn bloeddruk opgenomen die, hoe kan het ook anders, wat hoger was De dokter zei dat hij dat wel begreep. Hij pakte zo’n doorsnede van het onderlijf van een vrouw erbij en vertelde wat hij ging onderzoeken bij mij. Ookpakte hij zo’n eendebek en liet die mij zien, was zo’n metalen ding. Leek best groot.

Hij zei ook dat ik alles mocht vragen tijdens het onderzoek en ook mocht aangeven om even te stoppen als dat nodig was.

Tja, en dan was daar het moment, ik moest me van onderen uitkleden. Dat ging volgens mij heel snel want voordat ik het wist was ik al klaar. Ik mocht met mijn billen op de rand van de stoel gaan zitten en achterover gaan liggen. En daarna mocht ik mijn benen op de steunen leggen.

De dokter ging tussen mijn benen zitten en zat volgens mij bijna met zijn neus op mijn vagina. Ik schaamde me rot. De dokter vroeg of hij kon beginnen en zei nogmaals dat hij zou stoppen als ik dat aan gaf.

Hij zei alles wat hij ging doen, dat was wel fijn. Al was de eerste keer dat hij mijn vagina aanraakte wel even spannend! Zit er ineens iemand je schaamlippen uitgebreid te bekijken en voel je dat hij een vinger in je vagina doet. Even daarna zag ik dat de assistente die eendebek aan de dokter gaf die hij vervolgens tegen mijn been hield. Ik voelde dat hij mijn schaamlippen uit elkaar hield en dat de eendebek me daar raakte en eigenlijk er gelijk in ging. En dat ging eerlijk gezegd gemakkelijker dan ik had verwacht. Ik dacht dat ik nog wel zou gaan voelen wanneer die open ging maar terwijl ik dat dacht zei de dokter dat de eendebek al keurig op zijn plek zat en zag dat de assistente een borsteltje of zo aan de dokter gaf. En daarna nog iets maar weet even niet wat, was allemaal voor het uitstrijkje. Ging ineens allemaal snel want de dokter zei dat hij de eendebek er al weer uit ging halen. Giga meevaller!

Toen zei hij dat hij met twee vingers in mij ging voelen. Ik voelde zijn vingers eigenlijk heel soepel naar binnen gaan. Hij voelde wel diep en drukte allemaal op mijn buik. Eigenlijk was dat ook heel snel gebeurt en toen was het onderzoek al klaar en mocht ik me weer aankleden.

Hij heeft niet mijn borsten onderzoek wat ik wel verwachtte dat hij dit ging doen. Nadat ik me had aangekleed heeft hij nog een keer mijn bloeddruk opgenomen en die was toen wel goed.

Helemaal opgelucht ging ik de onderzoeksruimte uit. Ik vond het echt enorm meevallen.

Eerlijk gezegd heb ik later best regelmatig gefantaseerd over het onderzoek. Ik denk dat ik niet zo erg tegenop het volgende onderzoek zal zien als bij deze eerste.


Naam: V

Leeftijd: 34 jaar

Mijn eerste bezoek aan de gynaecoloog was voor het plaatsen van een Mirena op mijn 18e. Ik was al enkele jaren aan de Microgynon en had hier steeds meer klachten van. Toen heeft de huisarts me doorverwezen om dit te bespreken met een gynaecoloog.

Ik had de afspraak meteen ‘s-morgens gepland zodat ik niet de hele dag nerveus zou zijn. ik was bloednerveus toen ik naar het ziekenhuis ging. Na me gemeld te hebben, mocht ik plaatsnemen in de wachtkamer. Ik weet nog goed dat ik klotsende oksels had.

Na een tijdje wachten werd ik binnengeroepen door een, naar later bleek, co-assistent. Toen we de kamer binnenkwamen zag ik ook de dokter. Ik mocht plaatsnemen en moest vertellen waarom ik kwam. Er werden mijn aanvullende vragen gesteld, o.a. over mijn seksuele activiteit. Ik weet nog dat ik het erg onprettig vond om hierover te praten.

Na het vraaggesprek mocht ik doorlopen naar de onderzoeksruimte waar ik mijn onderlichaam moest ontbloten achter een gordijn. Terwijl ik me aan het uitkleden was, hoorde ik achter het gordijn allerlei geluiden wat me nerveus maakte.

Toen ik achter het gordijn uitkwam, merkte ik dat ik een rood hoofd had van schaamte. Ik mocht plaatsnemen op de stoel. Onwennig ging ik zitten. Er werd me verzocht om achterover te gaan liggen en mijn benen in de steunen te plaatsen. Dat was wel een moment dat het zweet me nog meer uitbrak. Ik lag daar et gespreide benen en 2 mannelijke dokters die naar mijn meest intieme lichaamsdeel keken… Ik moest mijn billen meer naar de rand van de stoel komen. De stoel werd bijgesteld en er werd tot overmaat van ramp ook nog een lamp op mijn vagina gericht.

Het was wel fijn dat de dokter precies zij wat ze ging doen. De co-assistent mocht alles uitvoeren. Eerst werd ik uitwendig onderzocht, maar al snel vertelde hij dat hij met 2 vingers inwendig zou onderzoeken. Terwijl hij de vingers had ingebracht ging hij met de andere hand op mijn buik voelen. Nadat de co-assistent zijn bevindingen in medische taal aan de dokter had verteld, wilde deze laatste ook nog even voelen. Opnieuw werden er vingers ingebracht…

Tot slot wilde de dokter ook nog een uitstrijkje maken. Ik zag de dokter opstaan en naar een lade lopen. Ik volgde hem en zag dat hij een speculum uit de lade haalde. Hij hield het onder de kraan en gaf het aan de co-assistent. Deze spreidde met de ene hand mijn schaamlippen en bracht het speculum in. Dit was pijnlijk en de dokter merkte dat ik verkrampte. Uiteindelijk bracht de dokter dus het speculum in. Het maken van het uitstrijkje was vrij pijnloos.

Daarna mocht ik me aankleden en weer plaatsnemen achter de bureau van de dokter. Ik kreeg een recept mee om de Mirena bij een apotheek te halen. Voor het plaatsen van de Mirena moest ik een nieuwe afspraak maken op het moment dat ik ongesteld was. Dan zou ook de uitslag van het uitstrijkje worden besproken.

Dit was dus mijn eerste ervaring met een inwendig onderzoek.

18 december 2018